• Giro Donne 2011

    Giro Donne 2011

  • #Zwitserlevengevoel

    #Zwitserlevengevoel

Biografie

Wie ben ik?

Geboren te Aalst in Gelderland (13-11-1979) ben ik geen rasechte brabander, maar wel voornamelijk opgegroeid in Brabant, doordat ik op vijf jarige leeftijd naar Tilburg verhuist ben, om op 14 jarige leeftijd in Eindhoven te gaan wonen. Daar deed ik de middelbare school (vrije school Brabant) en haalde mijn VWO diploma op het dag en avond college het jaar erna. Daarna was het tijd om uit te vliegen en buiten Eindhoven te gaan studeren... maar mijn geluk lag niet in het loten voor geneeskunde en dus ging ik een half jaartje back-packen in Australië. Een tweede loting gaf mij niet meer geluk en in september 2000 startte ik met de studie Biomedische Technologie in Eindhoven. Deze studie bleek veel beter bij mij te passen dan verwacht en er volgden geen pogingen meer om over te stappen naar geneeskunde. Na 6 jaar studeren, inclusief een bestuursjaar bij de Eindhovense Studenten Sport Federatie, zat de studietijd erop en lag de wereld aan m’n voeten. Gebeoid door het hartkleponderzoek in Eindhoven startte ik daar ook mijn promotieonderzoek. Een veeleisende baan, maar met flexibele werktijden en veel vakantiedagen die wel zo handig waren omdat ik namelijk ondertussen begonnen was met wielrennen...

Hoe het wielrennen begon

Na een fietsvakantie met Jasper in Griekenland in 2002 op een geleende hybride fiets en Jasper op de racefiets, wilde ik ook wel eens zo’n snelle racefiets uitproberen. Tijdens het begeleiden van de intro van de studievereniging kwam ik in contact met de studenten wielervereniging Squadra Veloce en ben ik in 2003 begonnen met fietsen op het wielerbaantje en zaterdagochtenden met een groepje meiden. Dat jaar fietste ik het rondje IJselmeer van de amsterdamse roeiverening inclusief ploegentijdrit en had wel zin in meer wedstrijdjes. In 2004 heb ik ongeveer 5 wedstrijdjes zonder licentie bij de BWF gereden,waarvan ik de laaste won. Eind dat jaar won ik ook het studentenkampioenschap voor niet-licentiehouders. Tijd voor een licentie vond ik toen. Bij wielervereniging Midden-Limburg, onder de vleugels van Guus Groen, reed ik in 2005 mijn eerste jaar als elite dame. Met vallen en opstaan leerde ik me te handhaven in het grote peloton. In 2006 gingen we met ploegleider en rensters verder als dames clubteam bij Restore Cycling. Daar reed ik ook het seizoen 2007, waarna ik met Jan van Doorn en een grote groep rensters Restore verliet om in 2008 uit te komen voor Wielervereniging Schijndel in het dames clubteam RedSun.

De wielercarriere

Na een jaar als clubteam groeide het RedSun team in 2009 door tot UCI woman team en kregen we met Emma Johansson als kopvrouw en Heidi van de Vijver als ploegleidster een heleboel ervaring binnen. In 2009 kreeg ik dan ook de kans om meer internationale wedstrijden en bovendien wereldbekers te fietsen en weer een grote stap vooruit te maken. Het werd een geweldig seizoen met een overwinning in Arendonk, nog 4 andere podiumplaatsen, top tien in het eindklassement van de Thüringen Rundfahrt, een uitnodiging om in de Nederlandse selectie te komen en zelfs een reserveplaatsje voor het WK! Vol ambitie begon ik daarna aan seizoen 2010 en 2011, welke goed gingen, maar niet meer met reuze sprongen vooruit. De progressie was gestagneerd leek het wel. Ook vroeg mijn promotieonderzoek de nodige tijd en aandacht en dacht ik wel weer progressie te kunnen gaan boeken na mijn promotie in maart 2012. Als professioneel wielrenster had ik grote verwachtingen van mijzelf, nu ik alles op het wielrennen kon zetten. Ik behaalde mooie resultaten, maar had het gevoel op de beslissende momenten nooit meer dat beetje extra te kunnen geven. In oktober 2012 kwam de aap uit de mouw, toen dmv onderzoek bij dokter Schep bleek dat ik zowel rechts als links vernauwde en geknikte liesslagaders heb. Een veelvoorkomend probleem bij profrenners, weet ik nu. De gestagneerde progressie bleek dus eigenlijk een groeiende belemmering van de bloedtoevoer naar de benen. Zo doorgaan was geen optie. Ik moest kiezen tussen stoppen met de wedstrijdsport of een volledige vaatreconstructie met de bijbehorende risico's en herstelperiode. Geen makkelijke keuze dus.

Prestaties 2008: 1e Regiokampioen Zuid-Nederland; 2e Maarheeze, 2e Nispen, 3e in etappe-5 HLT; 9e klimtijdrit Beek en Ubbergen; 16e eindklassement HLT.

Prestaties 2009: 1e Arendonk; 2e Holland Hills Classic; 2e Ronde van Oud-Vossemeer; 2e Wielertrofee Brasschaat; 3e etappe-6 Thüringen Rundfahrt; 7e Thüringen Rundfahrt GC.

Prestaties 2010: 2e Dwars door de Westhoek;  5e omloop t hageland; 5e etappe-6 Thüringen Rundfahrt; 7e etappe-5 Thüringen Rundfahrt; 8e etappe-3 Thüringen Rundfahrt; 9e Thüringen Rundfahrt GC; 8e Holland Hills Classic;10e etappe-1 Tour de Laude.

Prestaties 2011: 2e Afflichem; 8e Dwars door de Westhoek; 8e etappe-1 Tour Limousin.

Prestaties 2012: 1e Ronde van Nuenen; 1e dame Gran Fondo Eddy Merck; 3e Dwars door Vlaanderen; 3e Districtkampioenschap Tijdrijden; 4e Arendonk; 5e Bergeijk

Voor meer uitslagen klik hier.

De wielertoerist

Na goed overleg met artsen en nog heel wat in- en externe discussies, heb ik besloten te stoppen met wedstrijdwielrennen en ben gaan solliciteren naar een "echte" baan. Toch wil ik het wielrennen op hobby niveau niet opgeven en om me straks weer flink te mogen (en kunnen) uitleven op de racefiets heb ik gekozen voor de minder ingrijpende variant van de vaatoperatie. Bij deze ingreep zullen mijn knikkende bekken- en liesslagader in m'n linkerbeen worden recht getrokken, omdat de klachten en de knikken links duidelijk veel meer aanwezig zijn dan rechts. De vernauwing blijft dan wel zitten, omdat ik de volledige vaatreconstructie een te ingrijpende operatie vind. Geen wielerkoersen meer voor mij. Snik. Geen prachtige internationale wereldbekers en meerdaagsen meer... Maar wel meer tijd voor Jasper, m'n sociale leven, en al die andere leuke dingen die je voor de topsport moet laten. Elk nadeel heb z'n voordeel zullen we maar zeggen. Al kan ik het wielrennen niet missen en wil ik graag in beweging blijven. Dus om af te kikken zal ik mij komend seizoen gaan richten op cyclo's. Mooie lange toertochten door bergachtige gebieden. Veel klimmen, soms afzien, maar vooral ook om je heen kijken en genieten!

Na(ast) het wielrennen

Als promovendus (PhD-student) heb ik 5 jaar onderzoek gedaan aan de Technische Universiteit Eindhoven naar de mogelijkheid om dmv tissue engineering (met lichaamseigen cellen) een alternatieve hartklepprothese te maken die niet afgestoten wordt door het lichaam en zal meegroeien met opgroeiende kinderen. Dit onderzoek heb ik op 5 maart 2012 afgesloten met de verdediging van mijn proefschrift, waarna ik me dus een klein jaartje alleen op het wielrennen heb gericht. Nu keer ik als postdoctoraal-onderzoeker terug in dit fascinerende onderzoek naar tissue engineerde hartkleppen. Daarnaast hebben zowel Jasper als ik een baan aangeboden gekregen in Zürich en hebben we de knoop doorgehakt om het avontuur tegemoet te gaan! Per 1 mei zullen we dus naar Zwitserland emigreren, om daar 1-3 jaar te wonen, werken en vooral heel veel te kunnen fietsen in de prachtige Zwitserse bergen!

Het hartklep onderzoek

Bij de faculteit Biomedische technologie onderzoeken we of we dmv tissue engineering een alternatieve hartklepprothese kunnen maken die, vanwege gebruik van lichaamseigen materialen, niet afgestoten wordt door het lichaam en zal meegroeien met opgroeiende kinderen. Bestaande hartklepprothesen bezitten namelijk niet de capaciteit om te groeien of om zich zelf aan te passen aan de patiënt, wat in het geval van opgroeiende kinderen om vele heroperaties vraagt. Bovendien stoot het lichaam vreemde materialen af, gaan de prothesen niet langer dan tien jaar mee, of moet er levenslange medicatie ingenomen worden. Deze tekortkomingen kunnen worden verholpen door de prothesen te maken van  tissue-engineerde hartklepvliezen. De techniek van tissue engineering bestaat uit het verkrijgen van patiënt eigen cellen, deze op te kweken en dan te zaaien op een drager materiaal in de vorm van een hartklep. Na het kweken van een sterk en funtionerend weefsel kan de hartklep geïmplanteerd worden in de patiënt en zal afstoting  achterwege blijven. Buiten het onderzoek naar deze alternatieve hartklep prothesen wordt op het moment ook veel onderzoek gedaan naar een  minder invasieve methode om de hartklepprothese te implanteren. Door de prothese in een stent te plaatsen en op te vouwen kan deze door middel van een katheter via de lies in het hart geplaatst worden. Het doel van mijn studie is dan ook om tissue-engineerde hartkleppen te maken die geschikt zijn voor minimaal invasieve implantatie.

Nieuws

15-09-2013 21:26

Ik wil er niets van weten, dat de zomer op z'n eind loopt! Ik wil nog uren, nee dagen door Zwitserse heuvels en bergen fietsen, op terrasjes neerstrijken en koude colaatjes drinken. Ik wil nog geen afscheid nemen van die heerlijk verwarmende gele bol aan een strak blauwe hemel, die mijn zonnecellen oplaadt, mijn lichaam vitamine D aan laat maken en dat mooie bruine kleurtje achterlaat....

Lees verder ...

28-05-2013 19:44

... en na 3,5 week integreren in het Zwitserse leven had ik het ook nog niet verwacht, maar toch, aan het einde van 'n 2-daags mini-werkbezoekje in NL, overkomt me zo'n soort gevoel ineens.

Lees verder ...

23-04-2013 22:28

Nog maar één weekje en dan gaan we echt vertrekken! Nog zeven nachtjes woelen in ons vertouwde bedje, zes lange dagen, vijf keer thuis eten, ’n keer of vier naar de vertrouwde AH op de hoek, drie dagen werken, minimaal twee keer borrelen met vrienden of collega’s en één keer naar de gemeente om ons uit te schrijven...

Lees verder ...